Eva Holmström utses till Årets läsfrämjare av Pascal Engmans stiftelse
Årets läsfrämjare i Sverige är Eva Holmström som sedan 90-talet arbetat i biblioteket på Söråkers Folkets Hus. Hennes bibliotek har hållit öppet ända till midnatt vissa dagar och varje sexåring i trakten har fått ett eget lånekort.
Efter att ha vigt ett helt arbetsliv åt att hjälpa unga människor att hitta glädjen i litteratur går hon nu i pension. – Jag är så otroligt hedrad och glad, säger Eva Holmström.
Hon är biblioteksansvarig på Söråkers Folkets hus som drivs på uppdrag av Timrå kommun.
Hennes insatser för att främja ungas läsning är både djup- och långtgående, Eva har arbetat på Folkets hus sedan 1996. Hon har varit innovativ och mycket engagerad i sin kamp för att få barn och ungdomar till biblioteket i Söråker.

– Jag är en biblio-tok. Det handlar om att locka fram lusten hos de unga. Steg ett är att man själv älskar böcker. Och tycker om att träffa barn. För mig handlar det mycket om öppna den skattkammare som ett bibliotek är. Att fundera på vad barnet är intresserat av. Gillar barnet fotboll så vill de läsa om fotboll eller om någon som är bra på fotboll.
Det har gett goda resultat.
• Alla barn i området får egna lånekort från sex års ålder.
• Under pandemin ordnade speciellt utvalda bokkassar till barnen att hämta.
• Diskussionsklubb för barnen om böcker.
• Öppenheten och tillgängligheten har gjort att utlåningen har varit hög under alla år.
Biblioteket håller öppet sju dagar i veckan, till minst kl 21.00 på kvällar och till midnatt vissa fredagar och lördagar.
– Tillgänglighet är superviktigt. Om en förälder kommer till Folkets hus med sitt barn, för att gå någon danskurs, så passar de samtidigt på att låna en bok.
Skolbiblioteket på Söråkers och ligger vägg i vägg med Söråkers Folkets Hus. Klasserna varje vecka samlas i den röda soffan för att prata om böcker och läsning.
Besöken fortsätter regelbundet under hela mellan- och högstadietiden när eleverna blir äldre och flyttar över till Ala skola i Söråker.
Och så tar en ny generation 6-åringar från Söråkers skola plats i soffan, för att göra samma bildningsresa som sina föräldrar.
Eva har arbetat på biblioteket sedan 1996. I sommar går hon i pension.
– Jag är så otroligt hedrad och glad över det här stipendiet. Jag kan knappt tro att det är sant.
Eva nominerades av vännen Dag Jonzon.
– Vad Eva gör är ju detsamma som bokprogrammet Babel på tv. Hon tränar barnen att i dialog samtala och reflektera – den bästa metoden för att förstå varandra och motverka fördomar. Att med samtala med barn och involvera dem är att fortsätta språkets demokratiseringsprocess i linje med lässtiftelsens ambition och en viktig insats som stöd till barn som saknar lässtöd hemifrån, säger han.
Sedan 2021 delar Pascal Engmans stiftelse ut en prissumma på 25 000 kronor till en person som gjort framstående insatser för att locka unga till läsning. Fjolårets stipendium gavs till Anneli Glamsare.
– Vi fick in fantastiska nomineringar, även i år. Men kommittén var enhällig i att Eva skulle premieras för sina lysande insatser. Hon är definitionen av en eldsjäl. Söråkers invånare kan skatta sig lyckliga över att ha henne hos sig, säger Pascal Engman.
Kommitténs motivering:
"Eva Holmström har som ansvarig för biblioteket på Söråkers Folkets Hus uppvisat ett både djupgående och långvarigt engagemang i sin strävan att få barn och unga att hitta till och fastna i böckernas magiska värld. Genom att inte rucka på bibliotekets självklara plats som en samlingspunkt och stöttepelare i Söråker, har hon berikat de unga invånarnas liv i flera decennier. Det är med största respekt för hennes insatser som Pascal Engmans stiftelses kommitté beslutat att Eva Holmström är Årets Läsfrämjare."
Kommittén består utav:
Pascal Engman, ordförande och grundare av Pascal Engmans stiftelse
Elisabet Reslegård, ledamot, grundare av Läsrörelsen
Gunilla Herlitz, ledamot, styrelseproffs, tidigare journalist (bl a chefredaktör för DN och DI)
Silan Diljen, ledamot, journalist
Eva Hamilton, styrelseproffs och tidigare journalist (bl a vd för SVT)